Achtergrond Gameleader
Mijn achtergrond ligt in de Arbeids- en Organisatiepsychologie. Na mijn studie aan de Vrije Universiteit Brussel ben ik in Delft aan de slag gegaan als onderzoeker bij het onafhankelijke kennisinstituut: Center for People and Buildings (CfPB). Dit is een kenniscentrum dat zich richt op de relatie tussen mens, werk en werkomgeving. We verzamelen, ontwikkelen en ontsluiten kennis over huisvestingsvraagstukken. Deze kennis helpt organisaties om evidence based keuzes te maken over de nieuwe werkomgeving en het proces op weg daar naartoe. Daarbij ben ik als psycholoog vooral geïnteresseerd in de menselijke kant van de kantoorhuisvesting; het raakvlak tussen werkomgeving en de gebruiker. Hoe worden mensen beïnvloed door hun omgeving en hoe beïnvloeden mensen op hun beurt hun omgeving?
Mijn spel(len) en de leeropbrengst
In 2007 ontwikkelden we bij het CfPB het Werkplekspel dat mensen in gesprek brengt over houding en gedrag in de werkomgeving. Dit gebeurt aan de hand van situatiekaartjes, waarin u verschillende onderwerpen tegen komt, zoals: Wat doet u als u wilt bellen op een open werkplek? Wie is verantwoordelijk voor het schoonhouden van de werkplekken? En, wat moet ik regelen als ik een dagje thuiswerk? Een andere plaats, inrichting of gebruik van de werkomgeving vraagt om een gedragsverandering van de medewerkers.
In een flexibele werkomgeving zal men meer rekening met elkaar moeten houden, in de praktijk blijkt dit niet vanzelfsprekend. Hierdoor blijven de opbrengsten van een nieuwe kantoorinrichting vaak achter bij de verwachtingen. Als een van de oorspronkelijke bedenkers van het spel is het natuurlijk zeer leuk om elke keer weer mensen in dialoog te zien gaan over hun werkomgeving tijdens het spelen.
De literatuur
Volgende artikels verschenen over het Werkplekspel:
-
Spelen voor een werkende werkomgeving – Werkplekspel helpt bij betrekken nieuwe huisvesting (E. de Bruyne, M. Maarleveld, Y. Martens; 2008)
-
Werkplekspel ondersteunt Kadaster bij invoeren nieuw Werkplekmodel (nieuwsbrief CfPB; 2008)
-
Medewerkers LNV klaargestoomd tot werkplekspelbegeleiders (nieuwsbrief CfPB; 2008)
-
The Workplace Game: exploring end users' new behaviour (E. de Bruyne, A. de Jong; 2008)
-
Participatory design of office spaces by game playing? (A. de Jong, E. de Bruyne; 2008)
-
Eindconclusies workshops Implementatie Effectieve Kantoorinnovatie (E. de Bruyne, 2008)
Afsluiting
Een nieuwe, meer flexibele manier van werken gaat verder dan enkel muren en meubilair verhuizen, mensen moeten er ook leren mee omgaan. Het spel helpt op een unieke manier medewerkers mee te nemen naar een nieuwe kantooromgeving waar ze het vervolgens met elkaar kunnen eens worden over gedrag en afspraken.